click to enable zoom
Loading Maps logo

Ada Bojana i njena okolina

Ada Bojana je nenastanjeno rečno ostrvo lepe i vrlo posebne reke Bojane i to na samom njenom ušću u Jadransko more. Zahvaljujući lepoti ovog ostrva cela Ulcinjska rivijera stekla je popularnost još 70tih i 80tih godina, koje se smatraju zlatnim dobom ulcinjskog turizma. Mnogi čak imenom Ade Bojane nazivaju i širi pojas – Veliku Plaži i mesto Štoj koji su ublizini, a takođe imaju slične čari i šarm. Ako pogledamo kako sve to izgleda na mapi, odmah ćemo uočiti da je moćna reka Bojana zaslužna za živopisnost cele regije, pa sa njome i počinjemo ovaj mali geografski pojmovnik.  

Reka Bojana

Reka Bojana (alb. Buna, lat. Barbana), iako samo 44 km duga, odlikuje se mnogim specifičnostima. Izvire iz Skadarskog jezera kod grada Skadar, a uliva se u Jadransko more, pa velikim delom njenog toka protiču i slatka i slana voda. Tako nastaje vrlo kompleksan eko sistem koji čine sutropske i mediteranske biljne i životinjske vrste. Ušće Bojane u Jadran je zakonom zaštićen rezervat prirode u kome živi oko 143 vrste riba i blizu 300 vrsta ptica.

reka bojana

Po količini vode koju donosi u Mediteran, treća je reka posle Nila i reke Po u Italiji. Ovome doprinose i pritoke Bojane, rukavac Drima, Drimnjača i Kiri, koje ne samo da Bojanu obogaćuju vodom, već donose i velike količine nasipa, kamenja i šljunka sa balkanskih planina. Ovaj nasip u susretu sa morskim talasima hiljadama godina već stvara najfiniji pesak od koga je nastala peščana plaža 12km duga, kao i samo rečno ostrvo Ada Bojana koje se prostire još 3km sve do granice sa Albanijom (poslužite se Google mapom u vrhu ove stranice kako biste sagledali ceo krajolik). Bojana je osobena i po tome što je dno njenog korita ispod nivoa mora za čitavih 5 metara. Pored ovog korita, Bojana ima i podzemni vodotok na dubini od oko 10 do 15 metara ispod njenog sadašnjeg dna. (više o ovome ovde)

Ada Bojana

Ovo rečno ostrvo nastalo je nasukavanjem trogirskog broda Merito u 19 veku u plićaku na Ušću Bojane između dva manja ostrvca koja su tu postojala. Taloženjem peska izdigalo se ovo ostrvo koje i danas iz godine u godinu menja oblik. Jedna strana ostrva izlazi na more i čini preko 3km dugu plažu, a druge dve su okružene sa dva rukavca Bojane. Ostrvo je površine 600 hektara i veći njegov deo i danas je potpuno nenastanjen.

ušće bojane

Ada Bojana je do ’70 tih godina bila potpuno pusta, a onda je ’74 u jednom delu podignut nudistički kompleks koji ju je učinio poznatom turističkom destinacijom. Ovaj kompleks apartmana, bungalova i nudističkog kampa jedini je zvaničan hotel u kome možete da se smestite na ostrvu. Pored ovoga, možete odsesti i u nekoj od čuvenih ribarskih sojenica koje se nalaze duž desnog toka Bojane. Ono što ne sme da se propusti jeste poseta nekom od bojanskih ribjih restorana koji neguju tradiciju ribarenja i pripremanja sveže tek ulovljene ribe.

ada bojana plaža

Ulcinj

Ulcinj je grad koji potiče još iz antičkog perioda, a današnj izgled grada otkriva slojeve mnogih epoha, od ostataka iz ilirskog perioda, srednjeg veka, preko renesanse, baroka do osmanskog doba. Romanski narodi nazivali su ga Dolcinium. Ukoliko se nađete u Ulcinju, morate posetiti Stari grad i nekoliko istorijskih objekata koji su repreznatativni primerci srednjevekovne arhitekture, ali i načina života. To su Kula Balšića iz 14. veka, Plata Venezia i Pijaca Robova.

ulcinj stari grad

Ulcinjski gusari bili su poznati po preprodaji robova, što sa orobljenih brodova što onih kipljenih u Africi. Otuda i dan danas u Ulcinju postoji nekoliko porodica koje vode poreklo od ovih Severno-afrikanaca koji su nekada ovde došli kao roblje, ali su vremenom stekli slobodu.

Veruje se da je jedan od čuvenih robova u Ulcinju bio upravo i čuveni španski pisac Migel de Servantes. Neki dokumenti dokazuju da je zaista bio otet sa jednog španskog broda i doveden u Ulcinj da služi. Kako je njegova najpoznatija knjiga – Don Kihot, nastala nakon ovog robovanja, može se verovati da su lik Dulsineje i njeno ime zaista omaž nekoj Ulcinjanki koju je Servantes poželeo da otrgne od zaborava.

ulcinj mala plaža

Ulcinj i danas sa nešto preko 20.000 stanovnika, čini multikulturalnu i multinacionalnu sredinu sa posebnim šarmom spoja istoka i zapada. Ukoliko želite da probate autentične proizvode Ulcinja, obavezno posetiti pijacu radi kupovine domaćih proizvoda, pre svega maslina i maslinovog ulja, a izuzetan gastronomski doživljaj možete imati čak i u nekoj od tradicionalnih ćevabdžinica, burekdžinica i poslastičarnica.

ulcinjska pijaca

Velika Plaža i Donji Štoj

Velika plaža prostire se 13 km u pravcu albanske granice, a lepota prirode nametnula je ovde razvoj turizma. Tako duž magistrale polako raste mesto Donji Štoj u kome se nalaze brojni stambeni objekti, ali i apartmani za iznajmljivanje.  Štojani se posebno ponose svojim izuzetno uređenim vrtovima i voćnjacima, pa ćete ako ovde odsednete imati prilike uživati u bujnoj vegetaciji. Tradicionalno ovo je kraj u kome se gaji voće i povrće, ali stanovništvo se bavi i stočarstvom, pa ćete biti u prilici da kupite domaće proizve od seljaka baš uz sami put kojim prolazite.

Donji Štoj tezga

 

donji štoj ovce

 

 

Duž Velike Plaže prostiru se plažni barovi i restorani koji nude ležaljke i suncobrane na plaži, pri tom nastojeći da očuvaju prirodni ambijent. Ovde ima nekoliko auto kampova u kojima je moguće uživati u hladovini borova na samoj plaži.

Sve veću popularnost Velika Plaža stiče u svetu vodenih sportova. Prepoznata je kao jedna od najboljih destinacija za kitesurfing i windsurfing i iz godine u godinu dovodi sve više stranih turista koji su u potrazi za vetrom i dobrim uslovima za surf.

velika plaža

 

 

kajt by tina maric

 

(više fotografija pogledajte ovde)

 

 

 

 

EnglishSerbian