header_image

Ćićkova Čarda i pijavica – tri dana posle

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
by Ada Bojana For Me
20/06/2014
Category:   Novosti

Za manje od jednog minuta pijavica je uništila jedan restoran koji je nastajao godinama. Za manje od tri dana, snagom dobre volje i udruženom pomoći prijatelja, ovaj restoran ponovo počinje da radi.

Olujno nevreme i vrtložni vetra pijavica nisu retkost na Adi Bojani, ali obično se mogu videti tek par kilometara od obale. Ribari su uvek znali da ih se treba čuvati na moru. Ali ni sami meštani ne pamte da je pijavica ikada prošla kopnom i pošla uzvodno Bojanom čak do iza mosta, kao tog jutra kada se prva na udaru našla Ćićkova Čarda.

ispred Barbane

ispred Barbane

 

levo od ulaza u restoran

levo od ulaza u restoran

Vest o ovome protutnjala je internetom, a potresne slike prikazale su objekat posle događaja. Neki delovi sa Čarde pronađeni su čak 500m dalje, kod prodavnice u kampu, a veći delovi krova ni danas nisu nađeni. Materijalna šteta je velika, a srećom, sačuvan je deo objekta u kome se nalazi kuhinja.

Vlasnici, bračni par Valentina i Ćićko, nisu imali ni trenutak vremena za očajavanje. Istog jutra podrška je počela da pristiže sa svih strana. Prijatelji, komšije, pa i turisti iz hotela i kampa, pomagali su u raščišćavanju. Svako je želeo da doprinese da ovo mesto ponovo počne da radi.

Valentina nam priča kako je sve to proživela, a njen entuzijazam zadivljuje:

Kada vidiš toliko volje i dobiješ toliko podrške, nemaš kada da se uhvatiš za glavu i kukaš. Zasučeš rukave i baciš se na posao. Najviše su nas oduševili prijatelji naše dece i naša deca na koje obično gledamo kao na neozbiljne klince, a koji su se u trenutku pokazali kao zreli i odgovorni ljudi, spremni i sposobni da pomognu kad je najteže.

Svih dana, gosti iz hotela i prijatelji nisu prestali da dolaze i da podstiču gazde: Kada ćete otvoriti? Kuhinja je čitava, kada će moći nešto da se pojede? U improvizovanim uslovima počela je ponovo da se krčka riblja čorba prepoznatljivog mirisa. Ograničenim kapacitetom i u otežanim uslvima, ali sa puno volje i pozitivnih misli, Ćićkova Čarda danas ponovo počinje da radi.

trenutni izgled terase

trenutni izgled terase

trenutni izgled terase

trenutni izgled terase

Feniks se diže iz pepla. Mora tako. Previše je truda, rada i emocija uloženo, da bi se ovo mesto tek tako ugasilo. Na sreću, niko nije stradao, a sve ostalo može se nadoknaditi. Idemo iznova, novi dan, nova nafaka.

Sačuvani materijal će se iskoristiti. Neki od vaših potpisa sada će se naći možda na sasvim novom mestu u restoranu, neki su možda zauvek izgubljeni. Dođite da se potpišete ponovo. Ćićkova Čarda i dalje stoji na svom mestu i čeka vas i ovog leta.

 


Leave a Reply

EnglishSerbian