click to enable zoom
Loading Maps logo

Skadarsko jezero – Brod Milica

Bez obzira na doba godine, svaki putnik koji dođe na Skadarsko jezero, mora da doživi krstarenje jezerom, a brod Milica je tu da mu pomogne u tome. Skadarsko jezero ima mnogo toga da ponudi, ipak mi vam predlažemo neke rute koje su po našem mišljenju najlepše.
Sve rute počinju u Virpazaru. Ovaj mali živopisni gradić nastao u je u 19. veku i nazvan je po viru koji su tu stvarale reke koje se ulivaju u jezero, a gde je lokalno stanovništvo dolazilo čamcima da prodaje svoje namirnice. Virpazar ima oko 300 stanovnika, nalazi se na ušću reka Crmnice i Orahovštice u jezero, okružuju ga tri mosta i srednjevekovna tvrđava Besac.

skadarsko jezero brod milica

RUTE (prema trajanju):

1 sat – Istorijske znamenitosti jezera: Grmožur, crnogorski Alkatraz, zatvor u doba valdavine Nikole Petrovića, danas dom raznovrsnih ptica; ili tvrđava Lesendro, granično uporište crnogorske vojske u doba Njegoša koje su Turici ipak uspeli da osvoje, od tada postoji izreka: ‘Izgore ko vladika za Lesendrom’

grmožur

2 sata – Prolazimo pored Lesendra, uskim kanalima, kojima ne prolaze veliki brodovi, pa možete da uživate u netaknutoj prirodi. Uplovljavamo u prostranu zonu jezera prekrivenu lokvanjima i drugim vodenim biljem, nastanjenu raznovrsnim pticama i ribom. Kružimo oko malih ostrvaca znanih kao gorice, Mala i Velika Čakovica, Andrijska gora, pa sve do ulsaka u kanal koji vodi u Rijeku Crnojevića.

skadarsko jezero lokvanji

3 sata – Naša omiljena tura, sa posetom najlepšem manastiru Skadarskog jezera Kom koji je posvećen Bogorodici i sagrađen između 1415. i 1427. a gde je Petar II Petrovic Njegoš proglašen arhimandritom.

manastir kom

4 sata – Tura zadivljujućim predelima od Virpazara do Dodoša. U toku leta selo Karatuna okruženo je zelenim poljima, ali tokom jeseni postaje poluostrvo.

5 sati – tura od Virpazara do Rijeke Crnojevića, gradića koji je nastao u drugoj polovini 15. veka kada je Ivan Crnojević preselio prestonicu sa Žabljak na Obod.

skadarsko jezero

Poludnevna ruta – Virpazar – Karuč – Dodoši – Žabljak Crnojevića. Vrlo značajna turistička destinacija zbog atraktivne lokacije i fantasičnog pejzaža. Ali i istorijskog značaja utvrđenja Žabljaka Crnojevića.

skadarsko jezero

Celodnevna ruta – Virpazar – Seoca – Raduš – Krnjice – Dračevica – ostrva i manastiri Starčevo i Beška. Kupanje na plaži Murići. Zadržavanje na ostrvu Beška, najvećem ostrvu jezera, gde se nalaze dve crkve iz 14. veka, iz vremena Balšića.

Sve pomenute ture uključuju kupanje u jezeru, kao opcionu aktivnost ali koju mi iskreno prepručujemo!

CENE:

– 1 – 5 osoba – 25eur za 1 sat
– preko 5 osoba – 30eur za 1 sat

KONTAKT:

+382 68 702 376

skadarlakeboatmilica@gmail.com

 

 

EnglishSerbian