header_image

Ulcinjska solana – vodič kroz Ulcinj za dž od Dž

by Dzoga Shuman
24/07/2014
Category:   Foto&Video, Vodiči

Surovi predeo Ulcinjske solane je pomalo nepristupačan i izolovan, ali ima načina da se poseti. Iz centra Štoja možeš krenuti biciklom prema Ulcinju, na prvom skretanju idi desno i prati put do kraja. Stići ćeš do mutnog i blatnjavog kanalčića širokog petnestak metara. Desetak metara desno niz kanal nalazi se skela koja može izdržati dve bicikle i bar troje ljudi. Hop, skelom na drugu stranu i u Solani si, nekadašnjem Zogajskom blatu.

Pano87solana

Kako stupiš na nasip koji odvaja kanal i solanske bazene i pogledaš na prostranstvo ispred sebe jasno ti je da nisi na mestu koje viđaš svaki dan. Bazeni koji su presušili imaju sve moguće gradijente braon boje sve do crne. Najtamniji gradijent je živo blato, zato pazi gde gaziš. (Ako ti se desi da blato počne da te guta, ne paniči. Samo lezi na zemlju koliko si dug i pokušaj da se otkotrljaš ili odvaljaš na tvrdi teren.) Na drugim mestima bazeni su puni vode ili polu-puni. So ti nagriza usne i oči, sredinom dana je nepodnošljivo vruće, a hlada ni od korova. Najbliže drvenaste biljke nalaze se po obodima slatkovodnog kanala koji opasava Solanu.

solana1

splana2
Proleće, leto, jesen. Periodi velikih kiša, pa nepodnošljivo sunce, zatim žega i stalna so u vazduhu i pod nogama, čine da se prizori drastično menjaju. U aprilu je sve jarko zeleno i žuto, a sa dolaskom juna se pretapa u braon-sive tonove, ispucalo blato, a kroz vazduh se širi neopisivi osećaj žeđi. Kako se bliži septembar, boje prelaze u jarko crvene i duboke plave. Sve to upotpunjava smena raznoraznih ptičijih turista, koji dolaze iz Afrike, Azije i Evrope.
Iako je tako izolovana, surova i naizgled pusta, Solana ima veliki broj žitelja kojima baš takvo okruženje odgovara. Zogajsko blato, što na albanskom znači Ptičije blato, oduvek bilo je utočište, usputna stanica ili mesto za gneždenje mnogim pticama, a od kada Solana ne radi, postaje možda najveće ptičije odmaralište u Evropi sa 241 zabeleženom vrstom.

U slatkovodnom kanalu koji opkoljava Solanu živi 23 vrste riba, na nasipima i u bazenima ima vodozemaca i gmizavaca, a tu su se koncentrisale i neke od najizdržljivijih i najotpornijih biljnih vrsta.  Ali zbog velike koncentracije sumpora koji kanalima stiže u bazene, ovo odmaralište ima neke ekskluzivne goste kao što su ružičasti flamingosi. Ovo je jedino mesto van Afrike gde se mogu videti u tolikom broju. Jata od preko 400 jedinki uživaju već nekoliko leta za redom u jodiranoj vodi i lekovitom blatu na domak Štoja.

solana3

solana4

Za kraj da podsetim, kada idete na Solanu dobro je imati: litar ladne vode, foto aparat, objektiv preko 200mm, grube tabane, višak energije i šešir. Iako je ovaj predeo surov, potpuno iscrpljuje i nagoni te da pobegneš odatle, ono što ćeš sigurno otkriti u Zogajskom blatu je kako će izgledati svet kad čoveka više ne bude.

Pano91asolana


Leave a Reply

EnglishSerbian