header_image

Velika Plaža – vodič kroz Ulcinj za dž od Dž

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
by Dzoga Shuman
14/05/2014
Category:   Foto&Video, Vodiči

Ulcinj, Štoj, Ada Bojana, svi ti predeli pripadaju jednoj celini koja se nekad zvala Delta Bojane. Danas, usled čovekovog uticaja ova regija postaje Ulcinjsko polje. Na severu granica je planina Rumija, na istoku i jugoistoku se nalazi reka Bojana, dok ostatak granice cini Jadransko more. Ulcinjsko polje možemo podeliti na nekoliko delova: grad Ulcinj sa okolinom, Solana, Donji i Gornji Štoj, Velika Plaža i Reka Bojana.

1B350b

Ovo mesto ima fantastičnu istoriju, bogatu floru i faunu i stalno je pod neverovatnim udarima sila prirode. S obzirom da je ovo turističko mesto, ovde ljudi dolaze da bi se opustili, aktivirali, uživali, a kroz to i da bi potrošili novac. Mesta gde se troši novac ima na pretek i zato neću o njima ni govoriti. Postoje neka druga mesta. Ta mesta su besplatna, nezagađena i skrivena. Ta mesta čine suštinu života na Adi Bojani. To su mesta pored kojih prolazimo svaki dan kad idemo na plažu, to su mesta koja vidimo iz kola, ali nikad nemamo vremena da stanemo i da ih istražimo. Njih često gledamo, a ne vidimo ih. Ta mesta traže tvoje strpljenje, angažovanje i dobro opažanje. Ovaj vizuelni vodič će vam pomoći da budete u pravo vreme na pravom mestu i da doživite Ulcinjsku regiju onako kako to ja činim vec preko 30 godina. Ovde izdvajam nekoliko interesantnih pojava na Velikoj Plaži

Kiše meteora

maj 5-6, kiša meteora Eta Aquardis
maj 24, moguća meteorska oluja (10-100 meteora po satu)
jul 28-29, kiša meteora Delta Aquardis
avgust 12-13, kiša meteora (60 meteora po satu)
oktobar 8-9, kiša meteora
oktobar 22-23, kiša meteora
decembar 13-14, “kralj meteora” (120 meteora po satu, u koloru)

padalica

 

padalice

 

Oluje sa gromovima

Najbolji periodi za posmatranje i fotografisanje oluja sa juga su kraj aprila, početak maja, septembar i oktobar. Najbolja mesta za posmatranje su od Ušća Bojane do prvih kajt plaža, skela na Port Mileni, u nekim prilikama i ulcinjska Solana.

oluja1

 

oluja2

Zmije

Ulcinjsko polje je jedinstveno mesto u Evropi jer se u njemu mogu naći svih 19 vrsta otrovnih i neotrovnih zmija iz celog Mediterana. Najpoznatija u ovim krajevima je poskok zbog svog karakteristicnog roga i straha koji širi medu neznalicama.

poskok1poskok

 

 

 

 

 

 

Svici

Možda vam ovo ne zvuči toliko zanimljivo. Ali verovatno niste znali da sredinom maja, kada postaju aktivni, svici prave čitave svetlosne spektakle na livadama i poljima od Ulcinja do Bojane.

svici


Leave a Reply

EnglishSerbian